każdy z was pisze mapa,akumulator a co z rozrusznikiem ! ?
Na forum można znaleźć informację, że wymiana akumulatora lub rozrusznika pomaga ale nie rozwiązuje problemu, po czasie problem wraca dlatego ja zdecydowałem się na zmianę dawki.
Nikt chyba nie pisał, że po zmianie dawki problem powrócił.
Witam wszystkich w temacie
Dołożę i ja swoje 5 groszy przysłowiowe, otóż u mnie tak samo pojawiły się problemy z odpalaniem na ciepłym silniku. Pierwsza diagnoza to stary akumulator i faktycznie po zmianie na nowy jak ręką odjął ... ale tylko przez rok. Teraz auto ma już 205tyś najechane i problem znów się pojawił ale zacząłem wnikać w temat dogłębniej i na forum tourana wyczytałem ciekawą pomoc.
Zmianę przez vcds na pierwszym kanale w silniku z 0 standardowego na 50.
Po tym zabiegu odpalanie na ciepłym to czysta przyjemność, u mnie pomogło jak ręką odjął. Nie trzęsie silnikiem i pali "na dotyk".
01 - wartość zmienna /oznacza że możemy regulować/ - zmiana dawki paliwa wykorzystywanej w czasie jazdy
standardowo jest 0 z możliwością regulacji do 300, jeśli komuś ciężko odpala na ciepłym silniku a posiada VCDS-a to warto spróbować i zwiększać, skoro nic to nie kosztuje a może pomóc
Witam!
Ja do tej pory myślałem że to może wina aku. Dziś go sprawdziłem i okazało się że przy 70Ah pojemności ma teraz 55Ah i 12,46v na klemach - podobno lekkie doładowanie na niskim padzie go czeka. Zapytałem gościa o rozruch na ciepłym. On mi na to że rozrusznik regenracja na częściach oryginalnych do 300zł, jednak to zakład regeneracyjny rozruszników więc jego odpowiedź może być subiektywna.
[ Dodano: Wto 22 Lis, 11 18:46 ]
Teraz chyba zostaje tylko wizyta u mechanika ciekaw jestem co on na to mi rzeknie. A czy może ktoś mi podesłać adres dobrego mechanika z kompem w Piotrkowie lub okolicach?
Ciekaw jestem jeszcze sklepu na Wojska Polskiego z częściami do skody czy oni mają jakiegoś mechanika? Z góry dzięki :P
MiroTDI napisał/a:
hubi2000 napisał/a:
wystarczy podlaczyc VCDS i zmienic wartosc w pewnym bloku
ostatnio robilem koledze pomaga w 100%
zapraszam do Piaseczna
Ale mi tajemnica
Silnik-adaptacja-dostep upoważniony(kod 12233)-zmiana w 1 bloku z "0" na "50".,Testuj-Zapisz i gotowe
Ale to działa chyba tylko w nowszych silnikach. W AGR nie przejdzie?
Poszukaj na forum passata - tam te temat był, jest trochę inaczej niż w samochodach z CANem.
Np.
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php/23875-Dawka-rozruchowa-(startowa)-paliwa
Dziś spróbowałem u siebie i potwierdzam że działa w 100% mam nawet wrażenie że teraz zapala lepiej niż na zimnym silniku i tu moje pytanie czy można podobnie jak w przypadku ciepłego silnika zwiększyć dawkę rozruchową dla zimnego silnika?
A czy korekta dawki pomoże też przy moim problemie? Może ktos miał podobny i przerabiał temat. Mianowicie na zimnym odpala pięknie, na ciepłym też łapie odrazu ale z solidnym pier.....ęciem silnikiem, aż całą budą zabuja.
Silnik-adaptacja-dostep upoważniony(kod 12233)-zmiana w 1 bloku z "0" na "50".,Testuj-Zapisz i gotowe
A tu niespodzianka: dziś połączyłem się z BJB, Silnik - Adaptacja - (żadnego dostępu upoważnionego tam nie było) - i tylko 2 kanały aktywne i oba dotyczyły immo.
O co kaman ? Właśnie z dawką chciałem pokombinować...
karuzel, sprawdź ilość obrotów na rozruszniku np za pomoca vcdsa
.
I co ma zrobić jeśli obroty bedą rzędu 200-220 obr. ??
Podczas mrozów rozrusznik kręci poniżej 200 obr. i zapala bez problemu, więc przestańcie się czepiać rozrusznika i akumulatora, bo to tylko chwilowe "przypudrowanie syfa".
Ciekawe czy rzekomo "stary" akumulator też będzie ciężko zapalał na ciepło np. w Passacie?
Zwolennicy wymiany akumulatorów, dajcie taki stary akumulator koledze z Passatem, czy też będzie miał taki problem?
Jak prawi Rob555
sprobowac dawke tak wylizac ze bedzie plynniej startowac.
Witam.dawno mnie tu nie było.szkodnik jakiego posiadam to AGR.po trzech dniach walki z nim chyba mogę coś napisać,a mianowicie;umówiłem się z moim zaprzyjażnionym mechanikiem na wymianę filtra paliwa,kątu wtrysku i dawki rozruchowej.po tych zabiegach odwróciło się wszystko-na ciepło od strzała,na zimno chechłanie i biały dymeeek.i teraz co?pierwsza operacja to uszczelnienie przewodów paliwowych oraz wymiana oringów na trójniku filtra i nic.druga operacja to powrót ustawień dawki paliwa i nic.trzecia operacja i co ciekawe;pierwotne ustawienie kątu wtrysku to wartość 28,czyli "mało",a więc ustawił mi kolega wartość 55(co oznaczało optymalne ustawienie) i co?niiic.ostatnie podejście ustawił wartość trochę zawyżoną tzn 62,i co-dobrze.po ustawieniu większej dawki paliwa na rozruch szkodnik bzyczy jak "prawie"nowy.i ot tyle,albo aż tyle.jeżeli dałem komuś do myślenia to bardzo mnie to cieszy.pozdrawiam
Oczywiscie...kat wtrysku ma priorytetowe znaczenie w rozruchu na zimno
Jednak temat dotyczy rozruchu na cieplo a to juz w tym wypadku ma znaczenie drugorzedne. Pozatym problem z rozruchem maja tez auta na pompowtryskach gdzie zupelnie inaczej jest to rozwiazane...
Mozecie regenerowac rozruszniki i wymieniac aku.Ale do tego warto nowa wiazke zapodac (stara jak bedzie miala straty to tez szybko problem powroci).
A korekta dawki naprawde starczy na lata. I sie okaze ze rozrusznik czy akumulator ktory "byl zepsuty" dziala jeszcze bezawaryjnie kilka lat.
pozdrawiam
Diagnostyka i tuning hybrydowe wtryski i turbiny
programy na ulice jak i do sportu
Serwis mechaniczny aut koncernu VAG www.tune-up.pl
U mnie z odpalaniem na gorącym było tragicznie. Kręcić trza było i kręcić. Najgorzej było w 2007 roku (auto z 2005) w Chorwacji ,,,,latem. Od tego kręcenia i szarpania silnikiem w momencie odpalania to zerwało mi 2,5 poduchy od silnika (dwie zerwało , jedną naderwało).
Po powrocie do Polski, podjechałem na korektę dawki, i od tamtego momentu do dziś, ZERO problemów z rozruchem !
Z tego co mówił tuner to pamiętam, że niby cała grupa VW , Audi i Skoda miała źle zaprogramowaną dawkę rozruchową na ciepło (auta z lat 2004-2005). I że u naszych zachodnich sąsiadów ten błąd był usuwany za darmo przy okazji kolejnego serwisu.
Ci którzy mają ten problem, to proponuję odpalić auto przy podniesionej masce! Fajnie widać to zarąbiste szarpnięcie silnika ,,,,,,,,,,,,aż się płakać chce :cry:
Komentarz